Meteen naar de content

Betekenisvol, duurzaam en met liefde gemaakt van gerecycled goud

Winkelwagen

Het verschil tussen een goudsmid, edelsmid, zilversmid en juwelier

Edelsmid Monique Zonneveld aan het vijlen achter de werkbank

De benamingen edelsmid, goudsmid en zilversmid worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar wat is nu precies het verschil tussen een goudsmid, zilversmid en edelsmid? Inhoudelijk verschillen de werkzaamheden van deze ambachtslieden niet veel van elkaar. Ze kunnen alle drie werken met (on)edele metalen zoals zilver en goud. Toch zijn er een aantal verschillen en dat zit hem voornamelijk in de voorwerpen die ze maken.

Goudsmid

Een goudsmid werkt, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, zowel met zilver, goud en andere edele metalen. Hij / zij maakt voornamelijk sieraden.

Zilversmid

Doordat een zilversmid vaak grotere gebruiksvoorwerpen maakt, zoals bekers, vazen en schalen, werkt hij meestal met zilver. In goud wordt dat namelijk snel erg kostbaar.

Edelsmid

De benaming edelsmid kan voor zowel een goudsmid als zilversmid gebruikt worden. Het is een meer overkoepelende naam dus. En zoals mijn docenten me wijsgemaakt hebben is een goudsmid wat meer gericht op commercie en een edelsmid wat eigenwijzer en creatiever; eerder een beeldend kunstenaar of sieraad ontwerper dus.

En de juwelier dan?

Een juwelier is “iemand die handelt in juwelen” of “een winkel alwaar men sieraden en andere kostbare voorwerpen kan aanschaffen”, aldus wikipedia. Hier is dus niks ambachtelijks aan; er worden alleen sieraden ingekocht en doorverkocht. Soms is er wel een goudsmid in dienst voor het maken van aanpassingen en uitvoeren van reparaties.

De identiteitscrisis

Nu het verschil tussen een goudsmid, zilversmid en edelsmid duidelijk is, wat ben ik dan? Ik heb de beroepsopleiding tot edelsmid afgerond en hou zelf erg van het creatieve proces. Daarom zou ik mezelf edelsmid willen noemen. Tegelijkertijd vind ik goudsmid mooier klinken en merk ik dat het een bekendere benaming is onder klanten. Maar zoals shakespeare al zei: “What’s in a name…?”.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Op zoek naar een ambachtelijk gemaakt sieraad?