Sieraad laten maken van oud goud

Edelsmid Monique Zonneveld aan het solderen in de werkplaats

Wil jij je sieraad laten maken van oud goud wat je thuis hebt liggen? Goud hergebruiken doen we graag bij Aranka! Want allereerst geeft het jouw sieraad extra emotionele waarde. En daarnaast is het hartstikke duurzaam om sieraden die je niet meer gebruikt op deze manier een tweede leven te geven.

De sieraden van Aranka kunnen allemaal gemaakt worden van je eigen oud goud.

Bekijk de collecties

Hoe werkt dat, een sieraad laten maken van oud goud?

Bij het bestellen van de sieraden kan je aangeven of je het wilt laten maken van 14, 18, 22 karaat of van je eigen goud. Kies je voor eigen goud, dan wordt binnen 2 werkdagen contact met je opgenomen om de mogelijkheden door te spreken.

Via mail of telefoon overleggen we welk goud je hebt en wat nodig is voor het gewenste sieraad. Ook kan er dan een afspraak gemaakt worden om het goud te brengen of dat je het opstuurt. In het laatste geval het verzoek een pakketdienst te kiezen waarbij je pakketje traceerbaar is, getekend moet worden voor ontvangst en op het verzendlabel niet vermeld staat dat het naar een edelsmid gaat. Wel zo veilig!

Mocht je twijfelen of het oud goud geschikt is dan kan in het Atelier het gehalte voor je bepaald worden en bekijken we of het genoeg is voor het gewenste sieraad. Wanneer er meer goud nodig is dan je hebt, kan er eventueel nieuw goud aan toegevoegd worden, zodat jouw sieraad toch (deels) van je eigen oude goud gemaakt kan worden.

Vergulde sieraden, ook wel gold-plated of doublé genoemd, kunnen helaas niet gebruikt worden. Dat komt doordat deze sieraden voor het overgrote gedeelte uit een ander materiaal dan goud bestaan en alleen het buitenste flinterdunne laagje van goud is.


Het proces

Als blijkt dat het oud goud geschikt is kunnen we aan de slag. Daarbij wordt je goud apart verwerkt, zodat je nieuwe sieraad ook echt voor 100% van jouw goud gemaakt is.

Eerst wordt het grondig gereinigd, omgesmolten waarbij het goud meteen gezuiverd wordt en vervolgens in een mal van draad of plaat gegoten. Het draad wordt vervolgens tot de juiste dikte getrokken of de plaat tot de juiste dikte gewalst. Daarvan kan dan het nieuwe sieraad gemaakt worden.

Het oude goud wat over blijft krijg je terug, of je mag er (in overleg) mee betalen, waarbij de actuele goudprijs voor sloopgoud min 10% (ivm verwerkingskosten) aangehouden wordt.

Twee oude gouden ringen in een smeltbakje klaar om omgesmolten te worden voor het maken van een nieuw sieraad

Wat kost een sieraad laten maken van oud goud?

Je zou verwachten dat een sieraad laten maken van oud goud per definitie goedkoper is dan hetzelfde sieraad gemaakt van nieuw goud, omdat je het kostbare goud niet meer in hoeft te kopen maar zelf aanlevert. En dat klopt. De prijs gaat daardoor direct omlaag.
Maar zoals je hierboven kan lezen, zit er ook arbeid in het reinigen, omsmelten en maken van het nieuwe materiaal. Door die arbeidskosten kunnen de totale kosten uiteindelijk toch hoger uitvallen dan bij het werken met nieuw goud.

Het kantelpunt, wanneer eigen goud voordeliger is dan nieuw goud, ligt zo tussen de 2,5 en 3 gram goud. Ook weer afhankelijk van het model: soms zijn draad en/of plaat nodig, soms hoeft er alleen een gouden steentje van gesmolten te worden.

Wat jouw sieraad van eigen goud gaat kosten, zie je wanneer je bij het betreffende sieraad het materiaal selecteert: 14, 18, 22 karaat of gemaakt van je eigen goud.

Neem gerust contact op voor vragen of meer informatie.