Duurzame sieraden van gerecycled goud

Bij Aranka maken we duurzame sieraden van gerecycled goud op een ethisch verantwoorde manier. Dus naast een goed verhaal achter de sieraden, zit er ook een mooi verhaal achter het maakproces.

Het streven is alle sieraden op een zo duurzaam mogelijke en ethisch verantwoorde manier te maken. Door gerecycled goud te gebruiken, het met de hand te smeden in eigen land en door de verpakkingen van natuurlijke materialen te laten maken in een sociale werkplaats.

 Sieradencollectie Aranka ligt op een zandkleurige achtergrond, met een goudsmidhamer en eucalyptustakjes

Duurzame sieraden

Alle sieraden van Aranka worden zo duurzaam mogelijk gemaakt. Dat kan altijd beter, maar waar je nu al vanuit mag gaan is:

  • Er wordt alleen gewerkt met gerecycled of verantwoord goud. Dit mag dus ook jouw eigen oude goud zijn. Lees hieronder waar het ingekochte goud vandaan komt.
  • Chemische middelen zijn zoveel mogelijk beperkt en wanneer toch nodig wordt gekozen voor de meest milieuvriendelijke variant. Het Eco Jewelry Handbook van Christine Dhein geeft daarvoor veel praktische adviezen.
  • Energiezuinige werkplaats d.m.v. zonnepanelen, LED-verlichting en het uitzetten van apparaten wanneer ze niet gebruikt worden.
  • Edelstenen worden niet gebruikt, hoe mooi ze ook zijn. De afkomst en manier van delven ervan is namelijk onvoldoende te achterhalen. Alleen de op voorraad liggende edelstenen die in het verleden ingekocht zijn, zullen nog verwerkt worden in de one of a kind collectie.
  • De mooie verpakkingen worden zoveel mogelijk gemaakt van natuurlijke producten als vilt, karton en gerecycled hout.

Naast duurzaamheid in materiaal en het maakproces, zijn Aranka handgemaakte sieraden van 14, 18 of 22 karaat ook duurzaam in de zin dat het een leven lang mee kan gaan. Wel afhankelijk van hoe de drager er mee omgaat uiteraard 😉 Lees daarom ook eens hoe je je sieraden kan schoonmaken en onderhouden.

Handgemaakt en ethisch verantwoord

Elk sieraad wordt met de hand gesmeed in eigen atelier door Monique Zonneveld, edelsmid in Apeldoorn. Gewoon in Nederland dus. Doordat het maakproces in eigen land plaatsvindt weet je zeker dat de arbeidsomstandigheden goed zijn.

En wat de verpakkingen betreft stimuleren we ook nog eens het re-integreren van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De vilten sieradenzakjes zijn namelijk gemaakt in het textielatelier: de sociale werkplaats van kringloopwinkel Foenix. En de houten sieradendoosjes in de houtwerkplaats: de sociale werkplaats van afvalbeheerder Circulus. Daar krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid te participeren en re-integreren.

N.b. In verband met verhuizing van de houtwerkplaats zijn de houten sieradendoosjes nog niet voorradig; deze volgen z.s.m. Tot die tijd worden de eerder ingekochte sieradendoosjes gebruikt. Gebruiken wat je al hebt is tenslotte ook duurzaam.

Vilten sieradenzakjes Aranka

 

Waarom kiezen voor duurzame en ethisch verantwoorde sieraden?

Ik ben me pijnlijk bewust van het feit dat goudsmeden niet het meest duurzame en ethisch verantwoorde beroep is. Een van de belangrijkste problemen is de manier waarop het goud gewonnen wordt en de gevolgen die dat heeft voor het milieu, mensenrechten en arbeidsomstandigheden.

Het mijnen van goud en edelstenen kan slecht zijn voor het milieu en de gezondheid van de mensen die daar werken. Tijdens het mijnen kunnen giftige stoffen zoals kwik en cyanide vrijkomen, wat gevaarlijk is voor de mijnwerkers. Daarnaast kan het delven van deze materialen leiden tot ontbossing en vervuiling van water en bodem, wat een ramp is voor het milieu.

De mijnbouwindustrie kan ook te maken hebben met schendingen van de arbeidsrechten, zoals kinderarbeid en slechte betaling van de arbeiders. Soms kan het zelfs leiden tot conflicten tussen de lokale gemeenschappen en de overheid of mijnbouwbedrijven, vanwege onenigheid over landrechten en economische voordelen.

Daarom is het belangrijk om te kijken waar het goud en edelstenen vandaan komen en hoe ze zijn gemaakt. Dat is niet altijd te achterhalen, zeker bij edelstenen niet. Maar door te werken met goud wat het keurmerk fairmined draagt, te kiezen voor verantwoord goud of door oud goud om te smelten tot nieuw goud, minimaliseer je de kans met “fout” goud te werken.

 

Herkomst goud van Aranka Sieraden

Bij Aranka kijken we daarom graag naar duurzame opties, die rekening houden met het milieu en de rechten van de mensen die betrokken zijn bij het delven van het goud.

Ons goud wordt ingekocht bij Drijfhout. Zij recyclen oud goud, verwerken het tot nieuw gouddraad en goudplaat, waar vervolgens weer nieuwe sieraden van gemaakt kunnen worden. Verantwoord goud dus, waarbij geen sprake is van onethische goudwinning uit mijnen.

Colliers en fournituren (slotjes e.d.) worden ingekocht bij Drijfhout of Bijou Moderne. Deze laatste garandeert dat 99% van de verkochte edelmetalen van fabrieken komen die edelmetaal gebruiken waarvan ruim 99% van gerecycled goud komt. Meer over de afkomst van het goud lees je op de websites van Drijfhout of Bijou Moderne.

Heb je tips om verder te verduurzamen? Laat het me weten!

Ga jij voor duurzame en ethisch verantwoorde sieraden?